субота, 10 грудня 2022 р.

 

НАСИЛЛЮ - НІ!

 Притча

Посеред шляху лежав пес, повз нього проходило безліч людей, і кожен з них, походячи поводив себе по – різному. Одні обережно обходили боком, щоб не наступити на нього, інші боляче штовхали, щоб не заважав, а ще одні – охоче жбурляли каміння, або голосно кричали на нього. А неподалік сидів старий жебрак. Дивився він на це все та й запитав у пса: «Чому ти тут лежиш?». На що пес йому відповів: «Я шукаю собі доброго хазяїна».


Тема насилля з давніх-давен йде пліч-о-пліч із дорогою життя. Прояви насильства ми можемо спостерігати щодня, що години. Протягом тисячоліть одна людина кривдить іншу за для забезпечення моральної, фізичної чи матеріальної потреби. На землі повсякчас відбуваються війни, революції. Деякі науковці, проаналізувавши всю відому історію людства, прийшли до висновку, що без війн і усіляких конфліктів людство прожило лише близько 30 років!!!

Ми вже настільки звикли до насильства, звикли сприймати його як щось не минуче, що не зреагуємо на крики про допомогу. Діти, схаменіться, прояви насильства  порушують права людини, принципи  вільного та справедливого існування. І коли насильство чиниться поруч із нами, чи в нашому домі, у школі, на вулиці,  то ми повинні  зупинити його.6 грудня, Верховна Рада України прийняла в цілому законопроект № 4952 про запобігання насильства щодо жінок та домашнього насильства, а також боротьбу з цими явищами. "За" проголосував 241 народний депутат.

Відтепер, у законодавство ввели визначення "домашнє насильство" - умисне систематичне фізичне, психологічне або економічне насильство по відношенню до нинішнього або колишнього чоловіка або іншого родича, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров'я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілого. Покарання - 150-240 годин громадських робіт або арешт до півроку, або обмеження волі до 5 років, або позбавлення волі до 2 років.

До повнолітнього, який здійснив домашнє насильство, разом із покаранням на строк до 3 місяців або довше можуть застосувати такі заходи:

- заборона перебувати вдома у потерпілого;
- обмеження спілкування з дитиною, якщо насильство було направлено проти неї або скоєне в її присутності;
- заборона наближатися до будинку, роботи або інших місць, де часто буває потерпілий;
- заборона контактувати з потерпілим, у тому числі, за допомогою месенджерів або інших людей;
- направлення на програму для кривдників.

Умисне невиконання обмежувальних заходів, або умисне ухилення від програми для кривдників караються арештом до півроку або обмеженням волі до 2 років.

У перелік обставин, які пом'якшують покарання, внесли пункт про вчинення злочину в стані душевного хвилювання внаслідок жорстокого поводження або такого, що принижує честь і гідність, а також якщо з потерпілим так поводилися системно. Так, тяжке тілесне ушкодження, учинене в такому стані, карається громадськими роботами протягом 150-240 годин або виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням волі до 3 років, або позбавленням волі до 2 років.

Злочин на ґрунті статі отримало позначку "обставина, що обтяжує покарання". У першому читанні це стосувалося також злочинів на ґрунті сексуальної орієнтації, однак такі слова вилучили. Також обтяжуючі обставини має злочин, вчинений відносно чоловіка, колишнього чоловіка або близького родича.

1. Фізичне насильство — невипадкове завдання тілесних ушкоджень.

2.Сексуальне — використання людини для отримання сексуального задоволення.

3. Занедбаність — нездатність батька або особи, яка доглядає за дитиною, забезпечити основні потреби дитини в їжі, одязі, житлі.

4. Психологічне насильство — відсутність у родині доброзичливої, здорової атмосфери. Може виявлятися :

• у  зневазі — послідовній нездатності батьків чи особи, яка здійснює догляд, забезпечити дитині необхідну підтримку, увагу, турботу;

• у  жорстокому поводженні — хронічних приниженнях, образах і висміюванні дитини, знущанні з неї.

Лють, жорстокість, злість – руйнують нервову систему людини. Так, у будь-якій  конфліктній ситуації агресор завдає шкоди не тільки жертві, а й собі. Він не хоче відповідати за свої учинки, тим самим руйнує  своє здоров’я.


§  Уникай ситуацій, які можуть призвести до насильства.

§  Говори спокійно і впевнено.

§  Дай агресору можливість зупинитися.

§  Відійди в сторону. Це не ознака слабкості!

§  Не прагни помсти ворогам. Вмій просити пробачення.

Попроси допомоги. Це не ознака слабкості чи боягузтва 

  


Немає коментарів:

Дописати коментар