пʼятниця, 22 вересня 2023 р.

Вітаміни

 Вітаміни


Слово «вітамін» - походить від латинського слова «віта» - життя. Вітаміни це такі речовини, які допомагають дітям рости міцними і здоровими. І рослини і тварини самі можуть виробляти вітаміни, а ось людина робити не може. Тому людина має отримувати вітаміни з їжею. Дуже багато вітамінів міститься у фруктах і овочах, а так само в інших продуктах харчування, якими харчуються люди. І якщо дитина отримує цих вітамінів мало, то він починає часто хворіти, втрачає апетит і погано росте.

Вітамін А сприяє росту, допомагає зберегти нормальний зір. Його багато у моркві, маслі, сирі, яйцях, печінці, помідорах, зеленій цибулі, гарбузі, риб'ячому жирі.

Вітамін В дуже потрібний для розумової і фізичної праці, поліпшення травлення. Шукайте його у житньому хлібі, вівсяній та гречаній крупах, у горосі, квасолі, жовтку яєць, печінці, м'ясі.

Вітамін С запобігає застуді, поліпшує кровообіг, сприяє росту, лікує цингу. Багата на цей вітамін капуста, картопля, помідори, цибуля, щавель, шипшина, хрін, часник, лимони, настій хвої, чорна смородина.

Вітамін D зміцнює кістки, запобігає рахітові. Міститься в молоці, печінці, риб'ячому жирі, житньому хлібі.

Немає коментарів:

Дописати коментар