неділя, 10 березня 2024 р.

День Державного гімну України

 День Державного гімну України

Сьогодні, 10 березня, в Україні відзначається День Державного Гімну – одного з головних державних символів країни. Це свято було затверджене Кабінетом Міністрів України 7 грудня 2021 року, а сам Гімн офіційно був затверджений Верховною Радою 6 березня 2003 року.У 2003 році проект закону "Про Державний Гімн України", запропонований президентом Леонідом Кучмою, підтримали 334 народних депутати із 433, проти висловилися 46. Не брали участі в голосуванні фракції Соціалістичної та Комуністичної партій.

Відтоді пісня "Ще не вмерла України і Слава, і Воля" на музику Михайла Вербицького стала одним із головних символів нашої держави, поряд із прапором і гербом.

Офіційно затверджений Державний Гімн України складається лише з одного куплету та приспіву:

"Ще не вмерла України і слава, і воля,

Ще нам, браття молодії, усміхнеться доля.

Згинуть наші воріженьки, як роса на сонці.

Запануєм і ми, браття, у своїй сторонці.

Приспів:

Душу й тіло ми положим за нашу свободу,

І покажем, що ми, браття, козацького роду".

Український гімн створили у 1862 році, коли на одній з вечірок поета-етнографа Павла Чубинського сербські студенти, що навчалися в Київському університеті, співали патріотичну пісню. Чубинському пісня дуже сподобалася й за півгодини він склав пісню "Ще не вмерла Україна" на сербський мотив, яка набула набаченої популярності серед прогресивних українців. За це Чубинського вислали в Архангельську губернію.

Й коли в Радянському Союзі було вирішено створити окремий гімн для кожної країни в його складі, то "Ще не вмерла Україна" був одразу відкинутий. Натомість затвердили текст Павла Тичини "Живи, Україно, прекрасна і сильна", який й став державним гімном Української РСР у період з 1949 до 1991 роки.

Гімн України набув значної популярності в ході масових протестів в країні у 2004 та 2013 роках.

У Новорічну ніч 2014 року на Майдані Незалежності разом заспівали гімн майже півмільйона українців, що стало "світовим рекордом".

Немає коментарів:

Дописати коментар